ΦΟΙΝΙΞ

ΦΟΙΝΙΞ

Στοά Φοίνιξ υπ” αριθ. 51 εν Ανατ. Αθηνών
Ημερομηνία εγκαθιδρύσεως 26 Δεκεμβρίου 1917
Συνολικός αριθμός μελών 1037
Η Στoά συνεδριάζει κάθε Δευτέρα (εκτός της 1ης Δευτέρα κάθε μήνα)

Ιδρυτικά μέλη

Ακεστορίδης Π. Βίσκας Γιούργας Χ. Καμπάνης Α
Καραπαναγιώτης Σ. Καρούσος Α. Μαργαρίτης I. Παπαμήτρος Φ.
Πέζαρης I. Πετρίδης I. Σπυρίδης Κ. Σαραντίδης Γ.
Σταθάτος Κ. Στεργιόπουλος Ξ. Τριαντάφυλλου Η. Τσιμένης Α.
Τσονάκας I. Γιαννάκης Κ. Κατσαμπής Β. Ντουμας Σ.
Χριστάκης Χ. Βαφιόπουλος Δ. Μυτιληναίος Π. Κοντοφρύδης Α.

 

 

 

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

Την 1η Νοεμβρίου 1917, μέσα στη δίνη του Α” Παγκοσμίου πολέμου, εικοσιτέσσερις τέκτονες προερχόμενοι κυρίως από τη Στοά «Ησίοδος» υπ’ αριθμ. 49, συνέστησαν Στοά με το διακριτικό όνομα «Φοίνιξ», θέλοντας έτσι να υποδηλώσουν ότι, όπως ο μυθολογικός Φοίνιξ αναγεννιέται από την τέφρα του, έτσι και από την τέφρα του πολέμου θα  αναγεννηθεί ένας νέος, καλλίτερος κόσμος.
Η τότε Γαληνοτάτη Μεγάλη  Ανατολή της Ελλάδος ενέκρινε την ίδρυση της νέας Στοάς και η  εγκαθίδρυσή της πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Πρώτος Σεβάσμιος εξελέγη  ο αδ. Ξ. Στεργιόπουλος.

Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα (2011) η Στοά εργάζεται κανονικά , με εξαίρεση την περίοδο 1940-47, κατά την οποία όλες οι υπό την Αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος τεκτονικές Στ. είχαν αναστείλει τις εργασίες τους.

Η Στοά «Φοίνιξ» έδωσε από την ίδρυσή της, μεγάλη σημασία στη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Αποκορύφωμα της δραστηριότητας αυτής θεωρείται η ίδρυση «Νυκτερινού Σχολείου Απόρων και Εργαζομένων Παίδων» με την επωνυμία «Φοίνιξ». Η Σχολή λειτούργησε επί έντεκα χρόνια, παρέχοντας πρωτοβάθμια εκπαίδευση, βιβλία, σχολικά είδη, καθώς και συσσίτιο συνολικά σε 1700 άπορα παιδιά. Η λειτουργία της Σχολής διεκόπη το 1940, το φιλανθρωπικό όμως έργο της Στοάς συνεχίστηκε και συνεχίζεται μεταπολεμικά, με την ενίσχυση κάθε σχετικής δραστηριότητας της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος. Επιπλέον, ενίσχυσε και ενισχύει διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία, ενώ εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια συνδράμει οικονομικά με εισφορές σε χρήμα και σε είδος, αλλά και ηθικά συμμετέχοντας σε όλες του τις εκδηλώσεις, ευαγές ίδρυμα το οποίο φιλοξενεί, εκπαιδεύει και στηρίζει βαρήκοα και κωφάλαλα παιδιά, φροντίζοντας και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Πολλά από τα μέλη της Στ. «Φοίνιξ » διακρίθηκαν στην πνευματική, επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας, έλαβαν μέρος σε κάθε αγώνα για την Ελευθερία της και παρασημοφορήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία καθώς και άλλα κράτη,
Αδ.  της Στοάς διατέλεσαν  Ένδοξα Μέλη της Μεγ. Στοάς. της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων δύο Προσθ. Μεγ. Διδ., Μέλη των Μεγάλων Συμβουλίων του Τύπου της Υόρκης καθώς και Κραταιά Μέλη του Υπάτου Συμβουλίου του Αρχαίου και Αποδ. Σκωτικού Τύπου , μεταξύ των οποίων και τρεις Ύπατοι Μεγάλοι Ταξιάρχες .

Στη Στοά καλλιεργήθηκε και καλλιεργείται το πνευματικό έργο. Διακεκριμένοι ομιλητές αναπτύσσουν, πάντοτε μέσα σε τεκτονικό πνεύμα, τεκτονικά και φιλοσοφικά θέματα και διατυπώνονται από τους συμμετέχοντες εποικοδομητικές και καλοπροαίρετες παρατηρήσεις που δίνουν την ευκαιρία για ευρύτερες προσεγγίσεις των θεμάτων.
Μετά από ενενήντα έξι χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς της Στοάς «Φοίνιξ» υπ’ αριθμ. 51 εν Ανατ. Αθηνών, στην Πατρίδα την Κοινωνία και τον Τεκτονισμό,  οι σύγχρονοι «Φοινικείς» καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε στο Εργαστήριο τους να συνεχίσουν να κρούονται αρμονικά οι Σφύρες και να δημιουργείται στις καρδιές των μελών της Στοάς η μυσταγωγική εκείνη ατμόσφαιρα, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την «Ιθάκη», ευχόμενοι, όπως ο ποιητής, «να είναι μακρύς ο δρόμος»!

Στοές που ιδρύθηκαν από αδ. της Στοάς

Στοά «Σωκράτης» υπ΄αριθ. 142, εν Ανατ. Κηφισιάς (έτος ιδρ. 2000)
Στοά «Αρχέτυπον Φως» υπ΄αριθ. 155, εν Ανατ. Κηφισιάς (έτος ιδρ. 2008)
Στοά «Ευρώπη» υπ’αριθ. 162, εν Ανατ. Αθηνών (έτος ιδρ. 2011)

 

 

 

 

Στοές που ιδρύθηκαν με τη συμμετοχή και αδ. της Στοάς 

Στοά «ΙΩΝΙΑ» υπ’ αριθ. 54, αρχικά εν Αν. Σμύρνης, (έτος ιδρ. 1919) και εν Αν. Αθηνών μετά το 1922
Στοά «ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ» υπ’ αριθμ. 85 εν Αν. Καλαμάτας (έτος ιδρ. 1929)
Στοά «ΚΟΡΑΗΣ» υπ’ αριθμ. 89 εν Αν. Αθηνών (έτος ιδρ. 1931)
Στοά «Λυκούργος» υπ’ αριθ. 102 εν Αν. Σπάρτης (έτος ιδρ. 1934)
Στοά «Πατρίς» υπ’αριθμ. 168, εν Αν. Αθηνών (έτος ιδρ. 2012)

 

 

 

 

 

 

 

Αδ. της Στοάς που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Κανελλόπουλος Γ.  Μέγ:. Στεγαστής
Κατσαμπής Ι. Μέγ. Τελετάρχης
Βαφιόπουλος Δ. Μέγ. Τελετάρχης
Γεωργαλάς Γ. Μέγ. Δοκιμαστής
Κατσικόπουλος Χρ. Μέγ. Ρήτωρ
 Μαργαρίτης Ι. Α΄ Μέγ. Επόπτης
Οικονομόπουλος Ν. Μέγ. Γεν. Γραμματεύς
Τ……. Θ.  Α΄Μέγ. Επόπτης
Τσάμης Ι. Πρόσθ. Μέγ. Διδάσκαλος
Λ………. Π. Μέγ:. Γεν:. Γραμματεύς