ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

16/05/2016
Το Μέλλον του Ελευθεροτεκτονισμού

Μία μελέτη του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών Θεμάτων

Περισσότερα

13/04/2016
Elias Ashmole - Ο πρώτος “αποδεδεγµένος” τέκτων

Ο Elias Ashmole γεννήθηκε στο Lichfield (Λίχφιλντ) στις 23 Μαΐου του 1617. Ήταν μοναχογιός ενός σαγματοποιού του Simon Ashmole. Ο παππούς του Thomas Ashmole, επίσης σαγματοποιός έπαιξε σημαντικό ρόλο στα κοινά της πόλεως του Lichfield και του άρεσε ο αριτοκρατικός τρόπος ζωής.

Περισσότερα

13/04/2016
Μυστικές Εταιρείες στα χρόνια της εθνεγερσίας

Η ανέκδοτη έως τώρα εµπιστευτική αναφορά του γενικού προξένου του Παπικού Κράτους στην Κέρκυρα µαρκήσιου Cαrlo de Ribas-Pieri (Κέρκυρα 18/30 Ιουλίου 1825), που απευθύνεται προς τον Γραµµατέα του Κράτους του Βατικανού (Υπουργό των Εξωτερικών) καρδινάλιο Giulio Maria della Sοmaglia, αποτελεί πολύτιµο ιστορικό ντοκουµέντο...

Περισσότερα

13/04/2016
Στ. Ασκληπιός υπ’ αρ. 159 Αν. Αθηνών

Μετα από εβδομήντα χρόνια έλαχε στους αδελφούς μου, τους καταγόμενους κυρίως από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και σε εμένα, να επανιδρύσoυμε την ανενεργό από τις αρχές του 1941 Στοά “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” Αν. Τρικάλων υπ’αριθμ. 107.

Περισσότερα

13/04/2016
Ο Τεκτονισμός υπό το πρίσµα των ραγδαίων επιστηµονικών...

Το θέμα που θα σας αναπτύξω, παρουσιάζει µία εγγενή δυσκολία. Βρίσκεται, παρά την µεγάλη του σηµασία και τις σηµαντικότατες συνέπειές του ως µείζον γεωπολιτικό φαινόµενο, στα όρια της κανονικότητος του Τεκτονισµού, αφού πολύ εύκολα µπορεί στην ανάπτυξή του να παραβεί κανείς δύο πολύ σηµαντικά τεκτ. οροθέσια...

Περισσότερα

13/04/2016
Ριζοσπάστες Τέκτονες του 19ου αιώνα,µια επαναστατική παρουσία

Είναι εντυπωσιακά  τα  στοιχεία  µιας  έρευνας και µελέτης για τη δράση την εξέχουσα προσωπικότητα  και  την πατριωτική πορεία  που διέγραψε µία  οµάδα  φωτισµένων πρωτοπόρων κοινωνιστών που ήταν και τέκτονες.

Περισσότερα

13/04/2016
Χρόνος, πολυπλοκότητα και πιθανολογική περιγραφή της φύσης

Από τον μύθο στον λόγο και στην άχρονη βεβαιότητα της αιτιοκρατίας. Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει όρεξη για μάθηση, διαπιστώνει ο Αριστοτέλης αρχίζοντας τα “Μετά τα Φυσικά”. Αυτή λοιπόν η όρεξη, μας ωθεί σε ερευνητικές περιπέτειες και εκδηλώσεις όπως η σημερινή για ανταλλαγή απόψεων.

Περισσότερα

13/04/2016
Η γλώσσα του τυπικού

Την 7η Μαΐου 2009 η αγγλόφωνη Στ. Parthenon Lodge αρ. 112 διοργάνωσε διάλεξη στην αγγλική του Rodert Sillett πρ. Βοηθ. Μεγ. Τελ., πρ. Μεγ. Διαν. και πρ. Μεγ. Ψηφ. της Η. Μεγ. Στοάς της Αγγλίας, ο οποίος επελέγη από την Μεγ. Στ. της Αγγλίας ως PrestonianLecturer για το έτος 2008.

Περισσότερα

13/04/2016
Επιστήµη και Νέος Πολιτισµός

Όπως έχουμε ορίσει, Natura ονομάζουμε το σύνολο των μόνιμα εγγεγραμμένων στο ανθρώπινο DNA δεδομένων και πληροφοριών, που κάθε ένας χρησιμοποιεί αυθόρμητα ως κάτι γνωστό και αναλλοίωτο, άσχετα αν κατέχει επαρκώς το τι είναι ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρεται.

Περισσότερα

13/04/2016
Το τεκτονικό δίπλωµα του Διονυσίου Ρώµα

Την 6η Ιουνίου 1810 σε κοινή συνεδρία των κερκυραϊκών Στοών La Beneficenza υπό την αιγίδα της Μεγάλης Μητρικής Σκωτικής Στοάς1 της Βερόνας και La Philogénie, η οποία είχε δημιουργηθεί από τέκτονες αποσχισμένους από την πρώτη και τελούσε ατάκτως εργασίες, ψηφίζεται η συνένωσή τους.

Περισσότερα