ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, επ’ ευκαιρία του παγκόσμιου εορτασμού της ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, εύχεται χρόνια πολλά στα μέλη της που από το έτος 1989 συμμετέχουν στο υψηλόφρον καθήκον της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. 

Από το 1989 καθιερώθηκε ο θεσμός της Εθελοντικής Αιμοδοσίας από τους Αδελφούς της Αθήνας και του Πειραιά, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Σεβασμίου της Στοάς «ΒΥΖΑΝΤΙΟ» Αδελφού Κωστή Δημητριάδη.

Έκτοτε, διενεργείται Αιμοδοσία υπέρ των παιδιών πού πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, δύο φορές τον χρόνο: Τον Μάιο και τον Δεκέμβριο.

Το 1995 το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο Νοσοκομείο Παίδων « Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ » μία σύγχρονη πλήρως εξοπλισμένη «Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας », ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι αιμοληψίες του Νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα υπήρξε θεαματικό μια και μετά από την απόκτηση της Αυτοκίνητης Μονάδας, πού κυκλοφορεί με την ένδειξη «ΔΩΡΕΑ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», αυξήθηκε ο συνολικός ετήσιος αριθμός των προσφερομένων μονάδων αίματος.

Ενδεικτικά παρατίθενται τα στοιχεία των δύο πρώτων ετών μετά την απόκτηση της Αυτοκινήτου Μονάδας Αιμοληψίας:
Το 1994, προ της αποκτήσεως, 9.842 μονάδες ετησίως.
Το 1995, μετά την απόκτηση, 11.551 μονάδες ετησίως.
Το 1996, μετά την απόκτηση, 13.771 μονάδες ετησίως.

Από το 2002 δρομολογήθηκε και το πρόγραμμα της «Τράπεζας Πλάσματος και Αιμοπεταλίων», προς ευρύτερη κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Παίδων.

Μέχρι τον Μάιο του 2012 είχαν γίνει 48 Αιμοληψίες ,υπό την εποπτεία του Νοσοκομείου Παίδων « Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ » που διαχειρίζεται τις προσφερόμενες μονάδες (φιάλες) αίματος. Συνολικά είχαν συλλεγεί 9693 φιάλες.

Μεταξύ των δεκάδων εθελοντών αιμοδοτών ξεχώρισαν Αδελφοί μας, που όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν 10 ή 20 φιάλες αίματος ο καθένας και τιμήθηκαν τόσο από το Τεκτονικό Ίδρυμα, όσο και από το Νοσοκομείο Παίδων « Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ».

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το Τεκτονικό Ίδρυμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ,όπου έχουν καταχωρηθεί δεκάδες Τέκτονες μαζί με τα μέλη των οικογενειών των ως δωρητές οργάνων.

Οι Τέκτονες έρχονται αρωγοί στην προσπάθεια γεφυρώσεως του τεράστιου χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζητήσεως των οργάνων.

Πιστεύοντας ότι αυτή ή εθελοντική προσφορά, που χαρίζει ζωή σε συνανθρώπους μας, πρέπει να καταστεί πιά κοινή συνείδηση όλων μας και να πυκνώσουμε τις τάξεις των Δωρητών.