ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Ομιλία του Μεγάλου Διδασκάλου Νικολάου Βουργίδη στο επίσημο δείπνο του εορτασμού των διακοσίων ετών της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος
Ομιλία του Μεγάλου Διδασκάλου Νικολάου Βουργίδη στο επίσημο δείπνο του εορτασμού των διακοσίων ετών της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος

Κυρίες και Κύριοι,
Αξιότιμοι κύριοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου
και των Ελληνικών Πανεπιστημίων
Διακεκριμένοι αδ:. εκ του εξωτερικού
Αδελφοί  μου,

Ο Σωκράτης έλεγε : «Βίος χωρίς γιορτές, μοιάζει με μακρύ δρόμο, που διανύει κάποιος οδοιπόρος, χωρίς να βρει πανδοχείο για να ξαποστάσει».

Σήμερα, ημέρα τρανής γιορτής για τον Ελληνικό Ελευθεροτεκτονισμό, ανοίγουν οι πόρτες της καρδιάς μας, για να μπουν στο πανδοχείο της ψυχής μας και να ξαποστάσουν, άνθρωποι και ιδέες. Ο Ελληνικός Ελευθεροτεκτονισμός, φορά τα γιορτινά του, για τα 200 χρόνια ζωής του. Δύο αιώνες τώρα, οδοιπορούμε μέσα στον ατέρμονα δρόμο της ιστορίας, που σήμερα και καθημερινά, δικαιώνει τις ιδέες και το έργο μας. Χρόνια και χρόνια, τα βήματά μας αντηχούν, πάνω στα άσπρα και τα μαύρα πλακάκια του πλακόστρωτου δρόμου της ζωής. Περνάμε μέσα από τον χρόνο και πάνω από το καλό και το κακό, οδοιπορούντες προς Ανατολάς, που το υπερούσιο φέγγος, μας έλκει. Οδοιπορούμε, χτίζοντας τον εαυτό μας και τον κόσμο, προσπαθώντας να ζούμε ως ελεύθεροι, ευδαίμονες και χρηστοήθεις. Είμαστε τέκτονες της ζωής και του ονείρου. Και του ονείρου, γιατί ονειρευόμαστε να χτίσουμε στο μέλλον Κοινωνίες της ελευθερίας, εξωστρακίζοντας την ανάγκη από τις πλάτες των ανθρώπων. Και όποτε οι «καιροί»  μας χτυπούν, όποιοι και αν είναι αυτοί, εμείς τους χορηγούμε την Αγάπη μας, που είναι άδολη, μη ωφελιμιστική και απέραντη. Οσο και να ξοδεύουμε από αυτή, στο δισάκι μας, πάντα κάτι μένει.
Εμείς, οι Ελευθεροτέκτονες, γράφουμε την πιο ωραία ιστορία του κόσμου. Την ιστορία του Ανθρώπου. Του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής θέσης και γλώσσας. Τιμούμε πατρίδες και πατριώτες, αλλά και τους απανταχού απάτριδες, που κάποιοι λόγοι, τους στέρησαν τις πατρίδες τους.
Και πάνω από όλα τιμούμε τον Θεό, που πάνω στη γη πιστεύει ο κάθε άνθρωπος. Αιτούμεθα από τη ζωή , τη λύτρωση του ανθρώπου. Ο αδ:.Καζαντζάκης έλεγε : «Ενας κύκλος είναι η λύτρωση, κλείσε τον». Σε καιρούς χαλεπούς, οραματιζόμαστε κοινωνίες ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας, που ζουν μέσα σε συνθήκες υλικής επάρκειας, πολιτισμού και κυρίως ειρήνης.

Γράφοντας την ιστορία του ανθρώπου, προσπαθούμε να απαλείψουμε από τις σελίδες της, την ανάγκη, τη βία και την αμορφωσιά, για να μην  ισχύει στο μέλλον αυτό που λέει ο Οσκαρ Ουάιλτ ότι: «Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται βασιλιάδες και  πεθαίνουν στην εξορία». Ο άνθρωπος δικαιούται του μείζονος τεμαχίου της ζωής, όχι του ελάσσονος,  που το αποτελούν ψίχουλα. Βασιλείς λοιπόν του κόσμου και όχι επέτες. Ο Ελευθεροτεκτονισμός, είναι σύστημα ατομοκεντρικό και κοινωνιοκεντρικό. Διά του εξανθρωπισμένου Ανθρώπου στην κοινωνία της ανθρωπιάς, της επάρκειας και του πολιτισμού.

Γιορτή σήμερα του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού και γιορτή όλων, των απανταχού της γης Τεκτόνων. Ημέρα χαράς αλλά και απολογισμού, του έως σήμερα πραγματοποιηθέντος έργου. Και βαθιά σκέψη για την μελλοντική μας πορεία. Σήμερα, περισυλλέγουμε τους καρπούς της εργασίας δύο αιώνων, που είναι λες, τα χρυσά μήλα των εσπερίδων. Και, δίνουμε υπόσχεση στον Ανθρωπο, στην Κοινωνία αλλά και στους αδελφούς μας, που πιασμένοι χέρι – χέρι, σαν χρυσή αλυσίδα – κόσμημα, περιβάλλουν τη γη, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν συνεπείς χτίστες, του νέου κόσμου. Αυτή, είναι μία υπόσχεση που μας υποθηκεύει απέναντι σε αδελφούς, λαούς και έθνη. Απέναντι σε κοινωνικές ομάδες και κοινωνίες, και κυρίως, απέναντι στους δυστυχούντες του κόσμου και στα άμοιρα παιδάκια του τρίτου κόσμου, με τα μεγάλα μαύρα μάτια της ικεσίας.  Ο κόσμος, δεν είναι μόνο για μας, είναι για Ολους«Δόξα λοιπόν, τη εργασία», την κύρια συνιστώσα της κάθε προόδου. Για να συνεχίσουμε να λεγόμαστε θεσμός προοδευτικός.

Αδελφοί μου Ελευθεροτέκτονες – Επισκέπτες,
Σας καλοσορίζουμε και πάλι στη χώρα μας, όπου  γεννήθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία και η τέχνη. Στη χώρα μας, που όπως λέει ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, «Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά, στα ηφαίστεια κλίματα σειρά, και τα σπίτια πιο λευκά, στου γλαυκού το γειτόνεμα». Σας παρακαλούμε όπως μεταφέρετε στους αδελφούς μας, που εργάζονται υπό την αιγίδα των Μεγάλων Στοών σας, την αγάπη μας, την εκτίμησή μας και τον τριπλό αδελφικό ασπασμό μας.

Αδελφοί Ελληνες Ελευθεροτέκτονες,
Μέλλον, είναι η κάθε επόμενη στιγμή. Κάθε νέα στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή ενός αύριο. Από αύριο λοιπόν, άρχονται «οι νέες μας εργασίες».
Εργάτες και φύλακες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας και Αξιοπρέπειας, λαών και ανθρώπων. Εμπρός για νέες προσφορές Αγάπης και Εργου!

Κυρίες και Κύριοι, συνδαιτημόνες.
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη μεγάλη γιορτή μας και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά απόψε μαζί μας.

Καλή διασκέδαση σε όλους.
ΕΙΠΟΝ.